Jak zrobić dobrą kawę z ekspresu

narzędzia do parzenia kawy

Kawa jest jednym z najczęściej spożywanych napojów znanym na całym świecie. Już sam zapach porannej kawy potrafi rozbudzić człowieka i poprawić mu humor na cały dzień.  Spożywa się ją ze względu na walory smakowe, ale nie tylko. Kawa zawiera spore ilości kofeiny, dzięki czemu działa pobudzająco na organizm. Podnosi ciśnienie, akcja serca przyspiesza, a organizm staje się dotleniony. Znacznie poprawia się samopoczucie, a więc odzyskujemy energię, ponieważ uczucie zmęczenia zanika. Kawa jest obowiązkowym wyposażeniem pomieszczeń biurowych, już filiżanka kawy znacznie podnosi efektywność pracowników.

Niezależnie od tego jaką kawę z ekspresu pijemy, podstawą powinno być idealne espresso. Jak wiadomo nikt nie zna się lepiej na kawie i jej parzeniu jak Włosi, to właśnie oni twierdzą, że idealne espresso składa się z trzech C, a więc: cuore(serce),  chodzi o samą esencję kawy, następnie corpo(ciało), ta warstwa jest słabsza od esencji , na samej górze powinna znaleźć się crema (gęsta orzechowa pianka), pokrywa całą powierzchnię napoju. Jeśli chcemy uzyskać wyśmienity napar to najlepiej wybrać kawę ziarnistą, ponieważ spośród wszystkich rodzajów kaw wyróżnia ją silny smak i aromat. Należy zwrócić uwagę na datę wypalania ziaren, bowiem najwięcej aromatu utrzyma się w ciągu 30 dni od momentu wypalania ziaren.

Najwięksi koneserzy smaków twierdzą, że najlepsze kawy pochodzą z upraw położonych na dużych wysokościach. W licznych sklepach internetowych znajdziemy szeroką ofertę wysokiej jakości kaw, które produkuje się z największą starannością  o każdy szczegół. Kawy najwyższej jakości cechuje wyjątkowy smak i aromat, a to wszystko dzięki dbałości o najmniejsze szczegóły na każdym etapie produkcji. Jeśli chcemy skosztować smacznej, bardzo aromatycznej kawy to trzeba zaopatrzyć siebie w ekspres do kawy. Najlepsza kawa musi być zawsze świeżo zmielona, dobre ekspresy posiadają wbudowany młynek z wielostopniową regulacją mielenia.

pyszna kawusia z ekspresu do kawyStopień zmielenia kawy znacząco wpływa na efekt końcowy gotowego produktu, dlatego tak ważne jest odpowiednie zmielenie. Zbyt grubo zmielone ziarna spowodują, że kawa będzie słaba i wodnista o bardzo słabym smaku i aromacie. Z kolei za drobne zmielenie ziaren spowoduje, że kawa będzie zbyt gorzka, albo kwaśna. Ze stopniem zmielenia kawy należy eksperymentować, w końcu na pewno uzyskamy idealny efekt, w wyniku czego powstanie smaczny napar.

Obsługa ekspresu jest banalnie prosta i nie powinna sprawiać nikomu kłopotów. Do urządzenia należy wsypać kawę, a po wciśnięciu guzika ekspres wykona całą pracę za nas. Woda do kawy także znacząco wpływa na jej końcowy smak, wbrew pozorom nikt nie zdaje sobie z tego sprawy, że odpowiednia woda także ma znaczenie. Woda z nieodpowiedniego źródła może mieć niepożądany smak, który jest później wyczuwalny w gotowym naparze.

Do przygotowania kawy nie powinno używać się kawy prosto z kranu, gdyż jest ona twarda i zakamieniona. Woda do ekspresu powinna być uprzednio przefiltrowana. Nowoczesne ekspresy do kawy posiadają wbudowany filtr, dzięki któremu nawet zwykła kranówka będzie nadawać się do sporządzenia napoju. Nie bez znaczenia pozostaje także temperatura wody, nie powinien być to wrzątek, ale z tym nie ma problemu, ponieważ dobry ekspres sam dobiera odpowiednią temperaturę wody, a taka powinna wynosić 90-95 stopni.