Grecka oliwa z oliwek

ma zdjęciu jest olej z oliwek

Nie od dziś wiadomo, że kraje basenu Morza Śródziemnego słyną z produkcji zdrowej żywności. Zajmują się produkcją artykułów spożywczych, cenionych pod względem zdrowotnym, a ich dieta bogata jest w naturalne składniki odżywcze, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie ludzkiego organizmu. Krajem znanym z wytwarzania cenionej wśród ludzkości oliwy jest Grecja.

Ten piękny, malowniczy kraj słynie z rosnących tam już od lat gajów oliwnych. To z tych drzew właśnie zbiera się oliwki, z których następnie wytłacza się drogocenny olej. Grecka oliwa z oliwek odznacza się najwyższą jakością z najlepiej wyselekcjonowanych owoców. Ten drogocenny tłuszcz zaleca się spożywać profilaktycznie na surowo, ale świetnie sprawdza się także jako dodatek do sałatek. Jest naturalnym olejem, pozyskiwanym z roślin, w związku z czym nie zawiera cholesterolu. Kwasem dominującym w oliwie jest kwas oleinowy, jego zawartość  wynosi 72%, 24% zawartości stanowią nasycone tłuszcze, a także kwasy Omega-3 i Omega-6. Oliwa z oliwek z https://advancedfood.pl/oliwa-grecka zawiera mnóstwo przeciwutleniaczy, które pomagają zwalczać wiele chorób. Przeciwutleniacze wzmacniają serce, chroniąc tym samym układ krążenia. Zawartość antyoksydantów sprawia, że organizm chroniony jest przed wieloma chorobami nowotworowymi. Zwalczają one wolne rodniki, które mogłyby uszkadzać komórki, przeciwdziałając starzeniu się organizmu. Oliwa z oliwek ma właściwości przeciwzapalne, a jak wiadomo to stan zapalny przyczynia się do powstawania chorób nowotworowych, cukrzycy, chorób układu sercowo- naczyniowego.

Składniki zawarte w oliwie chronią organizm i zwalczają pojawiający się stan zapalny. Oliwa z oliwek zapobiega otyłości i polecana jest osobom odchudzającym się. Dzięki swoim właściwościom hamuje nadmierne łaknienie, w związku z czym nie odczuwamy głodu. Badania dowodzą, że osoby spożywające oliwę, nie przybierają na wadze, a wręcz przeciwnie- chudną. Ten drogocenny tłuszcz posiada właściwości antybakteryjne, ma wiele składników, które zabijają niepożądane bakterie.

Jedną z takich bakterii żyjących w naszym żołądku jest Helicobacter pylori – powoduje ona wrzody i nieprzyjemne dolegliwości. Badacze dowodzą, że oliwa z oliwek skutecznie chroni przed szczepami tej bakterii. Nie bez znaczenia jest także wybór odpowiedniej oliwy. Najlepszym, o najwyższej jakości rodzajem tego tłuszczu jest extra virgin. Jest najzdrowsza, zawiera wszystkie przeciwutleniacze, a poziom kwasowości wynosi nie więcej niż 0,08%. Produkowana jest z pierwszego tłoczenia, dlatego odznacza się najwyższą jakością.

z oliwkami

Produkt ten jest jak najbardziej naturalny, bez dodatku żadnych wzmacniaczy i środków chemicznych. Innym rodzajem oliwy z oliwek  jest virgin, jest to produkt gorszej jakości, gdyż poddaje się go procesowi rafinowania, a następnie dodaje się  do niego niewielką ilość nierafinowanej oliwy z pierwszego tłoczenia. Poziom kwasowości wynosi powyżej 0,08%, maksymalnie 2%. Taka oliwa z oliwek ma mniej wartości odżywczych, a jej smak i zapach jest mniej wyrazisty. Najlepszą oliwą z oliwek jest extra virgin i to właśnie ona powinna znaleźć się w każdym domu, jako zdrowy dodatek do żywności.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *